Aire Acondicionat

Quin aire condicionat instal·lar: Tipus, funcions i preus

Per Avanti, una bona manera de fer que una casa sigui més confortable és instal·lar aire condicionat. Aquesta senzilla decisió ens ajudarà a combatre la calor a l’estiu i el fred a la tardor. En molts casos, també ajuda a augmentar el valor de l’habitatge. No obstant això, és possible que tingui una pregunta molt concreta: quant costa instal·lar un aire condicionat?

Tipus d’aire condicionat i costos d’instal·lació

Aire condicionat per conductes

La instal·lació d’aire condicionat per conductes és una de les més cares, a pesar que afegeix molt valor al seu habitatge o local. Tenen l’avantatge d’oferir una gamma molt àmplia de prestacions, la qual cosa les fa ideals per als espais comercials. En la construcció d’habitatges moderns, els conductes d’aire condicionat solen estar preinstal·lats per a facilitar la posterior instal·lació d’aquesta mena de sistema d’aire condicionat si és necessari. La instal·lació completa d’un sistema d’aire condicionat central pot costar entre 2.000 i 3.500 €.

Condicionadors d’aire Inverter

Els aires condicionats dividits són els més instal·lats i són relativament barats. La unitat exterior està formada per un compressor i la unitat interior per l’evaporador i el condensador; tots dos s’instal·len a través de petits forats en la paret. Existeixen climatitzadors split 1×1, 2×1 i 3×1, segons el nombre d’unitats interiors. El condicionador d’aire dividit muntat en el sostre ofereix més potència, però comporta majors costos d’instal·lació perquè requereix un fals sostre. La instal·lació d’un aire condicionat amb 4 splits pot costar entre 800 i 1.000 € amb una preinstal·lació.

Condicionadors d’aire portàtils

Els aires condicionats portàtils o de finestra permeten instal·lar un aire condicionat sense necessitat de realitzar obres. Es tracta de condicionadors d’aire que poden traslladar-se d’una habitació a una altra, però continuen necessitant ventilar l’excés d’aire a través d’un conducte col·locat en la finestra. Encara que són menys potents que els aires condicionats tradicionals o per conductes, poden ser una solució per als dies més calorosos. El preu mitjà dels aires condicionats portàtils és de 400 euros.

Aire condicionat amb bomba de calor

La majoria dels aires condicionats moderns compten amb aquest sistema de bomba de calor amb tecnologia inverter, que permet escalfar les habitacions a l’hivern utilitzant l’aire exterior independentment de la temperatura i convertint-lo en energia utilitzable. A més, la tecnologia inverter permet mantenir una temperatura estable i ajustar gradualment la potència en funció de la demanda de calor. La instal·lació de dos aparells d’aire condicionat split 1×1 amb bomba de calor inverter costaria uns 1.500 euros.

Una dels principals avantatges dels aires condicionats portàtils és que, a diferència d’uns altres, no necessiten ser instal·lats. Un altre aspecte important és que un aire condicionat portàtil, com el seu nom indica, pot traslladar-se d’una part de la casa a una altra, proporcionant frescor en més d’una zona concreta. I es poden utilitzar si es canvia de casa o d’ubicació, per exemple. A més, hi ha altres dos avantatges: tenen un baix consum d’energia i un preu més baix que altres tipus d’aire condicionat. Un aire condicionat portàtil de qualitat pot costar al voltant de 400 o 500 euros.

Información útil

presupuesto instalación aire acondicionado

El preu mitjà de la instal·lació d’un aire condicionat és d’uns 1.500 euros, però en els habitatges que no tenen preinstal·lació, la instal·lació d’aire condicionat per conductes pot costar fins a 4.500 euros.
La reparació de l’aire condicionat pot costar entre 200 i 600 euros, segons la mena de model i el problema.
La mà d’obra per a instal·lar un split ja comprat costaria uns 150 euros.


Manteniment de l’aire condicionat: quant costa?

Mantenir nets els filtres de l’aire condicionat

Els filtres de la unitat interior han de rentar-se per a eliminar la pols i la brutícia que s’acumula en ells; si estan massa bruts i desgastats, ha de substituir-los per altres nous. La neteja dels filtres és essencial per a garantir la qualitat de l’aire i evitar problemes de salut als ocupants de l’edifici. Com més s’utilitzi l’aire condicionat, més sovint han de netejar-se els filtres. A més de la neteja, es recomana desinfectar els filtres amb un producte especial per a eliminar fongs, virus i bacteris. Així mateix, el ventilador i el radiador (per dins i per fora) han de mantenir-se nets i en bon estat. El preu mitjà de la neteja dels conductes i filtres d’aire d’una casa és d’uns 150 a 200 euros. Aquests preus inclouen l’ompliment d’aire i la posada a punt.

Comprovació de la unitat exterior dels aparells d’aire condicionat split

El manteniment regular dels condicionadors d’aire interiors i exteriors és essencial. No hi ha filtres en la unitat d’aire exterior, però la brutícia s’acumula en la bobina d’intercanvi, per la qual cosa la pols dipositada en aquesta part de la unitat ha de ser raspallat o bufat a pressió. En aquests casos, és aconsellable que l’aire condicionat sigui revisat per un professional, ja que pot ser perillós si no es coneix el funcionament de l’aparell. Una revisió professional de l’aire condicionat pot costar entre 80 i 100 €.

Fugues de gas i recàrrega de refrigerant

Hi ha diversos factors que cal tenir en compte a l’hora d’emplenar el gas refrigerant dels aparells d’aire condicionat:

  • Busqui una fugida: De res serveix emplenar el gas de l’aire condicionat si abans no s’arregla la fugida per la qual s’escapa el gas. Per tant, un professional ha de buscar la possible fugida i arreglar-la.
  • Preu del gas refrigerant: el preu del gas varia segons la mena de gas; sol costar al voltant de 10-15 /kg. La quantitat de gas necessària depèn de l’aparell d’aire condicionat: els aparells d’aire condicionat split 1×1 solen tenir 1 kg de gas en el sistema, mentre que un aparell d’aire condicionat per conductes pot necessitar fins a 5 kg de gas. A més del cost del gas de l’aire condicionat, haurà de tenir en compte l’impost sobre gasos fluorats, en funció de la quantitat.
  • Mà d’obra: els professionals de la climatització solen cobrar uns 25€/hora, més les despeses de desplaçament, que depenen de la distància a la qual es trobi el professional. En general, els professionals cobren entre 15 i 20 euros pels desplaçaments.

Fugides d’aigua i revisió de desguassos

Per a evitar les fugides d’aigua en el seu sistema d’aire condicionat, és important fer una revisió periòdica dels desguassos d’aire. Per a això, és necessari retirar la carcassa de l’aire condicionat i aplicar una dosi d’un producte especial indicat per a la neteja dels desguassos de l’aire condicionat. El cost de trobar una fugida, segellar-la i emplenar el gas de l’aire condicionat sol oscil·lar entre 200 i 250 euros.

Consells per a instal·lar un aire condicionat

Calculi quin és el millor condicionador d’aire per a l’habitació en qüestió.

A l’hora d’instal·lar un aire condicionat, és important tenir en compte el tipus d’habitatge i l’estada que es vol climatitzar: No serà el mateix instal·lar un aire condicionat en un estudi que en una mansió o un edifici comercial. A més de la potència del condicionador d’aire concret, cal tenir en compte l’espai disponible, l’aïllament tèrmic de l’edifici i el seu ús.

  • El nivell de potència acústica del condicionador d’aire ha de tenir-se en compte abans de la instal·lació, especialment si s’instal·larà en un dormitori o en habitacions amb molt de trànsit. Pots comprovar el nivell de so en l’etiqueta del producte o consultar a un professional; en general, es recomana que el nivell de so en el dormitori no superi els 24 decibels.
  • Hi ha aparells d’aire condicionat que vénen amb accessoris per a millorar la qualitat de l’aire, com a filtres antibacterians que eliminen les males olors. Aquests filtres estan especialment recomanats per a les persones que sofreixen al·lèrgies o altres afeccions respiratòries com l’asma.

Elecció de la ubicació del condicionador d’aire

La ubicació dels condicionadors d’aire influeix en l’eficiència d’aquest, aconseguint una temperatura estable i estalviant energia. Per tant, ha de tenir en compte tant la unitat exterior com la interior en el cas de les unitats dividides i les reixetes de ventilació en el cas dels aires condicionats per conductes. Es recomana buscar l’assessorament d’instal·ladors d’aire condicionat professionals que coneguin la millor ubicació de cadascun.

Contractació d’un instal·lador qualificat

Un certificat d’instal·lador autoritzat i un certificat d’aptitud són dues dels requisits que ha de tenir tot instal·lador d’aire condicionat. Mentre que el primer no és obligatori per llei perquè és difícil d’obtenir, el segon sí que ho és i garanteix que el professional té els coneixements de tensió, electrònica i maneig de gasos necessaris per a una instal·lació segura i de qualitat.

En general, la diferència és que un instal·lador amb certificat d’instal·lador té un nivell de formació superior (es requereix una formació professional per a obtenir-ho, i no tots els professionals tenen accés a ella). No obstant això, és necessari tenir el certificat de competència perquè hi ha bons professionals amb experiència en aquesta categoria abans que s’exigeixi la normalització de la formació.

A més de comparar diferents models d’aire condicionat, és important contractar professionals que puguin assessorar-lo en tots els aspectes de la instal·lació i fer el treball de manera eficient. Per a això, és aconsellable comparar les opinions del professional en qüestió i veure si ofereix una bona relació qualitat-preu. Els instal·ladors professionals també poden oferir serveis de manteniment de l’aire condicionat per a garantir el seu bon funcionament.


Preguntes freqüents sobre l’aire condicionat

Existeixen normes per a la instal·lació d’aire condicionat?

Sí, encara que depèn del municipi, les directrius per a la instal·lació d’aire condicionat solen ser les següents:

  • La instal·lació no pot estendre’s més de 30 polzades més enllà de la façana per als edificis comuns. En els habitatges unifamiliars, aquesta dimensió pot augmentar-se per raons funcionals.
  • La integració en la façana de l’edifici requereix un estudi, que ha de ser informat i aprovat per l’Associació de Veïns.
  • La calor exterior d’un aparell d’aire condicionat no ha d’augmentar la temperatura de l’aire ambient en més de 3 °C en un radi de 1,10 metres.
  • La instal·lació de la unitat d’aire condicionat, juntament amb les obres associades, està subjecta a la sol·licitud de planificació corresponent i al rendiment de la unitat que s’instal·li.

Quan és el millor moment per a instal·lar l’aire condicionat?

Quan arriba la primavera, la gent comença a pensar a instal·lar l’aire condicionat. Amb l’arribada de l’estiu, augmenten les vendes i és probable que la disponibilitat a les botigues i dels proveïdors sigui menor. És millor planificar amb antelació i posar-se en contacte amb els proveïdors durant els períodes de baixa demanda. Les noves instal·lacions són calentes i fredes, i es pot trobar millor disponibilitat i preus a l’hivern.

Per tant, el millor moment per a instal·lar un aire condicionat és entre octubre i març, la «temporada baixa» per a aquesta mena de sistemes. Si tria la instal·lació a l’estiu, el preu serà probablement més alt a causa de l’alta demanda i la disponibilitat d’instal·ladors professionals serà menor, la qual cosa donarà lloc a temps d’espera més llargs.

Quin és el millor lloc per a instal·lar un aire condicionat?

El millor és instal·lar-ho a les habitacions on es passa la major part del temps, com el saló, el menjador o els dormitoris de la casa. No es recomana instal·lar-ho en les cuines perquè els fums, olis i greixos ho descoloreixen i dificulten el seu manteniment. A més, les cuines necessiten dissipar més calor que altres tipus d’habitacions, per la qual cosa el consum energètic de l’aire condicionat és major que en altres estades.

Si l’habitació en la qual està instal·lat l’aire condicionat és massa petita, a vegades el sistema s’apaga automàticament. Això pot haver-se d’al fet que l’aire torna al sensor del sistema i detecta una temperatura que no és la real. En aquest cas, és aconsellable instal·lar el condicionador d’aire en el punt més alt possible i en llocs on es pugui aprofitar la potència d’aquest.

Passos per a seleccionar el condicionador d’aire que s’instal·larà

Preinstal·lació de conductes d’aire condicionat

El primer pas és comprovar si l’immoble té conductes d’aire condicionat preinstal·lats. En la majoria de les cases modernes, la preinstal·lació es considera durant la construcció; no obstant això, a les cases més antigues, és probable que no sigui així. Si ja s’ha realitzat la preinstal·lació, és possible instal·lar l’aire condicionat central per conductes o cassette. Si no és el cas, és més fàcil i barat instal·lar un sistema d’aire condicionat fix que no requereixi molta feina.

D’altra banda, en algunes comunitats de veïns, no es permeten els aires condicionats en les façanes dels edificis o als patis posteriors; en aquests casos, haurà d’optar per un aire condicionat portàtil o de finestra. No és necessari instal·lar-los, encara que solen ser més sorollosos i antiestètics.

Elecció de la grandària del condicionador d’aire

Un aspecte important de qualsevol instal·lació és la potència de l’aire condicionat. Els instal·ladors tenen una pauta de 100 frigs per peu quadrat. Així que per a refredar una habitació de 12 peus quadrats, necessites una unitat amb una potència mínima de 1200 frigorías/hora (1395 W).

La capacitat de refrigeració és una unitat d’energia que s’està quedant obsoleta, i molts catàlegs d’aire condicionat i instal·ladors es refereixen a la capacitat en watts (W). La conversió és: 860 frigs = 1000 watts (1 kW).

Cal tenir en compte que els instal·ladors parlen d’una potència mínima, ja que factors com l’aïllament de les finestres, les característiques climàtiques, el nombre de persones a l’habitació i l’orientació de l’habitatge poden fer que es necessiti un aparell d’aire condicionat amb major capacitat de refrigeració. Per aquest motiu, també es recomana un bon aïllament de les finestres.

Triar el tipus d’aire condicionat

Un condicionador d’aire utilitza dos tipus de tecnologia: la convencional i la invertida.

Convencional: fixant una temperatura desitjada, el condicionador d’aire treballa per a aconseguir la temperatura desitjada. Una vegada aconseguit aquest valor, es deté (de manera manual o automàtica) fins que la temperatura comença a variar de nou, la qual cosa l’encén.
Inverter: aquests sistemes aconsegueixen i mantenen la temperatura en un funcionament constant. Aconsegueixen la temperatura ajustada més ràpidament que les unitats d’ajust fix; disminueixen gradualment la seva potència quan aconsegueixen la temperatura desitjada.
Encara que la majoria de les marques ja només fabriquen unitats amb tecnologia inverter, algunes encara es comercialitzen amb el sistema convencional. La tecnologia inverter ofereix un menor consum, per la qual cosa actualment és l’opció preferida per a la seva instal·lació.

Eficiència energètica dels condicionadors d’aire

Totes les unitats tenen les següents qualificacions energètiques: A, A+, A++ i A+++.

Les unitats amb qualificació A són les que més energia consumeixen, mentre que les unitats amb qualificació A++ tenen un millor índex de consum. Des del punt de vista energètic, és aconsellable comprar un aire condicionat A+++ amb tecnologia inverter, que està disponible des d’uns 600 €. Encara que poden ser fins a 200 lliures més cares que una unitat amb classificació d’eficiència A+, és una diferència que pot reflectir-se en la factura de la llum de tots dos equips en uns 6 mesos, ja que l’estalvi en la factura de la llum pot ser de fins a un 40%.

Avantatges d’instal·lar un sistema d’aire condicionat amb tecnologia inverter

Menor consum d’energia

Gràcies a la tecnologia inverter i a la millora de les unitats amb qualificació d’eficiència energètica A+ o superior (fins A++), l’eficiència energètica dels condicionadors d’aire ha millorat amb el temps, reduint el consum.

Els condicionadors d’aire tradicionals controlen la temperatura mitjançant un termòstat que posa en marxa i deté les unitats, la qual cosa provoca pics de consum d’energia molt elevats. Els climatitzadors Inverter, en canvi, aconsegueixen un major confort ajustant el seu consum a la demanda de calor de la situació i regulant gradualment la temperatura amb l’ajuda d’un sistema de bomba de calor. Encara que els equips inverter suposen inicialment un major cost econòmic, a llarg i mitjà termini suposen un important estalvi d’entre el 25 i el 50% en la factura de consum elèctric respecte als equips d’aire condicionat tradicionals.

Aconseguir la temperatura desitjada més ràpidament

Els condicionadors d’aire amb inversor són capaços d’aconseguir la temperatura establerta més ràpidament que les unitats fixes convencionals, ajustant la seva capacitat de refrigeració a la temperatura ambient de l’edifici amb molta més precisió que les unitats fixes, i reduint la seva capacitat a mesura que s’aproxima la temperatura ambient desitjada.

Aquest tipus d’aire condicionat, gràcies als seus sistemes electrònics, aconsegueix funcionar sempre en condicions òptimes, independentment de la temperatura de l’ambient exterior.

Més tranquilitat i durada

En evitar les constants arrencades i parades del compressor, els condicionadors d’aire amb tecnologia inverter redueixen significativament el soroll i, al mateix temps, prolonguen la seva vida útil gràcies al menor esforç mecànic. Per la mateixa raó, la tecnologia dels inversors sol requerir menys manteniment.

Com s’instal·la un aire condicionat