Control Plagues

Com triar el millor pressupost de control de plagues. Guía de preus 2021

Els serveis de control de plagues ajuden a prevenir la proliferació de comunitats d’animals en llars, propietats, empreses, etc. Són importants per a controlar els riscos sanitaris que suposa aquesta proliferació, i també per a evitar les molèsties que les plagues causen als propietaris.

El preu mitjà a Avanti per a un servei de control de plagues per a eliminar rates o ratolins en una casa de 80 m² és de 200 euros.

Preus del control de plagues

Tipus de serveiPrecio
Eliminar paneroles160 €
Eliminar rosegadors120 €
Control d’ocells350 €
Furmigar jardí80 €
Certificat de control de plagues200 €

Aquests preus són orientatius i poden variar en funció de diversos factors segons la mena de treball.

Com es gestiona el control de plagues?

Control de plagues en locals comercials

Tots els tipus d’empreses estan exposats a les plagues. Els bars i restaurants on es manipulen aliments estan molt exposats a insectes com a paneroles o rosegadors. Per als hotels i altres allotjaments, les xinxes són el major risc. És fonamental prendre mesures i encarregar-les a una empresa professional. Cal no oblidar que es tracta de llocs molt concorreguts, per la qual cosa cal triar bé els productes utilitzats i el moment de fer el treball, incidint en la seguretat i tractant d’entorpir la mínima activitat habitual.

El control de plagues en un petit bar o restaurant pot costar uns 200 euros, sempre que es tracti d’un únic problema.

Control de plagues al jardí

Ni tan sols els jardins són immunes a les plagues. En general, estan sotmesos a les mateixes amenaces que els horts, però també a insectes com a formigues, mosques, cucs, escarabats, aranyes i vespes, així com a uns certs tipus d’ocells. Quan es controlen les plagues del jardí, cal assegurar-se que els mètodes que s’utilitzen són especialment segurs per a la salut i el medi ambient, tant per a les plantes com per a les persones.

La fumigació d’un jardí domèstic per una empresa especialitzada pot costar entre 100 i 120 lliures. La col·locació de paranys amb biocides representa una despesa similar.

Control de plagues en l’agricultura

Els horts i els hivernacles són altres llocs en els quals les plagues es queden. A més, la presència d’insectes i altres espècies pot ser especialment perjudicial, arruïnant a vegades un cultiu. Prevenir l’aparició d’insectes com a erugues, pugons o aranyes és de summa importància, però també ho són els mètodes utilitzats per a controlar i eliminar les plagues. En aquests casos, sol ser necessari realitzar tractaments fitosanitaris.

La fumigació d’arbres fruiters per al control de plagues costa uns 20 euros/unitat. En general, la fumigació pot costar entre 20 i 35 euros/hora.

Control de plagues en la llar

Les llars, ja siguin urbans o rurals, solen ser l’objectiu d’un gran nombre de plagues perquè solen contenir aliments que atreuen a espècies com les rates o les paneroles. Cal tenir en compte que algunes d’aquestes criatures a vegades poden transmetre malalties perilloses per a la salut. Per això, és necessari contractar els serveis d’empreses expertes en el tractament i control de plagues.

La fumigació d’una casa de grandària mitjana per a eliminar les plagues costa uns 150 euros. Per a desfer-se d’un determinat problema de rosegadors, és necessari determinar un preu aproximat.

Informació útil

presupuesto control plagas
El cost de l’eliminació de plagues depèn de la mena de plaga i de la gravetat del problema. Per exemple, desfer-se d’una plaga de paneroles en una casa pot costar uns 150 euros, mentre que el pressupost mitjà per a controlar una plaga d’ocells ronda els 350 euros.

Els tipus de plagues més comuns

Hi ha diferents tipus de plagues que cal controlar i prevenir. Les plagues i invasions més comunes són les següents:

  • Plagues: En les llars i propietats, les plagues més comunes són les paneroles i les formigues, seguides dels corcs, els tèrmits i les xinxes. Als jardins o espais verds pot haver-hi mosquits nocius, sobretot si hi ha molta aigua estancada, o la processionària, que es reprodueix en els pins i suposa un perill per a les persones i els animals domèstics per la seva capacitat de picar. És important consultar amb especialistes en control de plagues per a determinar el millor mètode per a posar fi a la plaga en cada cas. En els espais oberts se sol utilitzar la fumigació, però en els espais tancats també es poden utilitzar esquers amb biocides. Exterminar les paneroles d’una casa pot costar uns 130 euros, un preu similar al d’eliminar els nius de vespes. Si es tracta de formigues, és una mica més barat, al voltant de 100 euros.
  • Rates, ratolins i rosegadors: aquests rosegadors poden aparèixer en qualsevol habitació, multiplicar-se molt ràpidament i amagar-se en els llocs més inesperats. Per a controlar-les se solen utilitzar paranys i esquers. En alguns casos, es poden utilitzar mètodes més tradicionals, com la presència de rosegadors depredadors, però aquest sistema per si sol no sempre és eficaç. El cost d’eliminar una infestació de rosegadors de la cuina d’una casa pot rondar els 150 euros. En el cas de les empreses, el cost pot duplicar-se.
  • Control d’ocells: els coloms o altres ocells plaga també poden suposar una amenaça en molts casos. A les ciutats, els excrements d’aquests animals poden causar importants danys a la propietat, i en els cultius poden causar importants danys a les collites. Els repel·lents d’ocells impliquen l’ús de mitjans per a repel·lir-les, com a sistemes de pals o xarxes, repel·lents elèctrics, repel·lents acústics o visuals, o gels repel·lents. El cost d’un sistema de control de plagues oscil·la entre 300 i 500 euros de mitjana, però depèn del mètode triat.
  • Altres plagues: hi ha altres tipus de plagues menys comunes però que poden ser molt perjudicials. En el camp, els talps poden causar estralls en els cultius, així com en els espais verds i jardins. Solen matar-se amb paranys i fumigacions. En les zones urbanes, són les ratapinyades els que poden ser un problema, sobretot pel risc d’infecció. Per a evitar-les, el millor és segellar qualsevol habitació en la qual puguin instal·lar-se i posar productes d’olor forta per a espantar-les.

Consells per a prevenir les plagues

Mesures higièniques

Mantenir les cases i les habitacions higièniques i netes, especialment les cuines i els banys, pot ajudar a evitar visitants no desitjats en forma de plagues. Per exemple, és important mantenir el menjar allunyat de les parets i empaquetar-la sempre. També has de prestar molta atenció a les restes de menjar i a les bosses d’escombraries, ja que poden ser un brou de cultiu per a diversos tipus d’insectes i petits rosegadors.

Cuida les zones més vulnerables

La majoria de les plagues, especialment en les llars, s’originen en dues zones especialment sensibles: la cuina i el bany. Es tracta de les zones que tenen accés directe als desguassos i que, en el primer cas, contenen restes de menjar o aliments. Un consell bàsic per al control de plagues és mantenir les escombraries ordenades i les bosses ben tancades.

No descuris els punts d’accés

Sovint, qualsevol petit punt d’accés és suficient perquè algunes plagues es colin en una casa, habitació o oficina, inclosos els desguassos i les canonades del bany. És important bloquejar qualsevol accés innecessari i mantenir nets i tractats els desguassos, les canonades i els respiradors. Les empreses de neteja i control de plagues disposen de mètodes moderns per a prevenir i tractar les plagues en els desguassos i canonades dels edificis.

Compte amb les mascotes

Les mascotes poden ser sovint l’origen d’algunes plagues, com a xinxes, puces o paparres, i contribuir a la seva propagació. Especialment si són animals com a gossos o gats que tenen accés al carrer o a l’exterior. Per això és important revisar periòdicament a les mascotes a la recerca d’insectes invasors i aplicar-los productes antiparasitaris quan sigui necessari.

Actuar amb promptitud

És molt important actuar al primer senyal de plagues, perquè es propaguen molt ràpidament i són més difícils de controlar quan aconsegueixen una gran escala. El millor és posar-se en contacte amb professionals del control de plagues perquè avaluïn la situació i decideixin la millor manera de conducta en cada cas.

Què ha de saber si té una plaga?

Si tens una plaga a la teva casa, quant temps trigaran les bestioles a anar-se?

Això depèn de la mena de plaga i del procés utilitzat per a desfer-se d’ella. En molts casos, si el problema no és molt greu, no és necessari sortir de casa més que unes hores mentre els especialistes en control de plagues apliquen els productes i comencen a treballar. En aquests casos, és important que els insecticides i productes utilitzats siguin adequats per a l’ús residencial i no suposin un risc per a la salut humana.

A vegades la plaga desapareix en molt poc temps, com en el cas dels insectes per als quals se sol utilitzar el mètode de fumigació. En els casos en els quals s’utilitzen paranys amb esquer, com en el cas dels rosegadors, és possible que es trigui una mica més a controlar finalment la plaga. No obstant això, no li portarà molt temps i en la majoria dels casos no és necessari sortir de casa.

I si la plaga procedeix del sistema de clavegueram o de les propietats veïnes?

Si el problema prové de la via pública, ha d’informar l’ajuntament corresponent perquè prengui les mesures oportunes. Si es considera una plaga, és habitual fumigar embornals, desguassos o zones enjardinades. Aquestes zones són complicades de tractar, per la qual cosa el treball ha de ser realitzat per una empresa amb els recursos adequats.

Si el problema prové d’una altra propietat pròxima, és imperatiu que es notifiqui al propietari perquè es prenguin les mesures adequades. Si no es fa i pot considerar-se un problema de salut pública, ha de denunciar-se a les autoritats municipals i sanitàries.

Què és un certificat de control de plagues?

Es tracta d’un document que s’exigeix per a determinats negocis, com a bars i restaurants. En aquests casos, les autoritats exigeixen una inspecció higiènica completa per a garantir l’absència de plagues i l’aplicació de mesures adequades per a prevenir-les i eliminar-les.

Només pot ser emès per una empresa especialitzada en el control de plagues després que s’hagi realitzat una anàlisi adequada de les instal·lacions, inclosos els punts crítics, i s’hagin pres les mesures necessàries en cas que hi hagi un problema de plagues.

Quant costa un servei de control de plagues?

Això depèn de la mena de plaga, de la seva ubicació i de la gravetat i l’abast del problema. Eliminar una plaga de paneroles d’una casa pot costar uns 150 euros, i eliminar una plaga de rates costarà aproximadament el mateix. Si es tracta d’insectes, com el barrinador de la fusta, el pressupost pot ser tres vegades superior al dels ocells, ja que la seva eliminació és més complicada.