Reformes Bany

Quant costa renovar un bany? Desglossament de preus 2021

Està pensant a renovar el seu bany però no sap com calcular el pressupost? A Avanti et diem quant costa una remodelació de bany i et donem alguns consells per a fer el treball. El bany és una estada que destaca pel seu ús constant en el dia a dia de qualsevol llar. Si a això li afegim el desgast gradual causat per la humitat, és fàcil veure per què aquesta és una de les parts de la casa que se substitueix amb més freqüència.

En aquest article, revelarem alguns preus aproximats per a aquesta mena de remodelació. Continuï llegint per a saber quant li costarà reformar el seu bany.

Preus de reformes de banys

Tipus de reformaPreu
Reforma de bany 6 m²4.250 €
Reformar bany 4 m²3.500 €
Reformar bany sense llevar taulells2.900 €
Reforma de bany petit 2 m²1.500 €
Reformar bany sense obres2.000 €

Aquests preus són orientatius i poden variar en funció de diversos factors segons la mena de treball.

Preus i reformes essencials del bany

Substituir la banyera per una dutxa

Substituir la banyera per un plat de dutxa proporciona comoditat i espai extra en el bany. També augmenta la seguretat en eliminar les barreres d’accés, la qual cosa resulta especialment útil si s’és major o es tenen nens. La dutxa pot ser d’obra o una banyera compacta prefabricada: En tots dos casos, es tracta d’una reforma que pot fer-se en poques hores, i el preu sol oscil·lar entre 700 i 1.300 euros, segons la qualitat dels materials.

Instal·lació d’una cabina de dutxa

Les mampares de dutxa són més estètiques i higièniques que les cortines de dutxa tradicionals, ja que són fàcils de netejar i donen al bany un aspecte obert que augmenta l’espai visual. Això els fa especialment recomanables a l’hora de reformar banys petits, on una mampara transparent és un gran aliat. Pot trobar models personalitzables a partir de 150 euros; el preu mitjà de les mampares de bany ronda els 400 euros.

Pintar els taulells del bany

Pintar els taulells del bany és una alternativa fàcil i rendible a cobrir les parets del bany per complet. Utilitzant esmalts especials per a pintar taulells, es poden aconseguir resultats òptims en poc temps. El preu mitjà que cobren els pintors per pintar taulells amb pintures d’esmalt d’alta qualitat, resistents a la humitat i ben adherides, és d’uns 18-20 euros/m². El preu d’una llauna d’un litre d’esmalt de bany ronda els 22-40 euros.

Reorganització dels mobles del bany

Renovar un bany significa millorar l’estètica, a més de millorar la qualitat dels acabats i l’estat de les instal·lacions. La substitució dels mobles de bany és una de les tendències actuals per a renovar l’estil i la decoració. Els accessoris de bany penjants i els mobles funcionals solen ser els més populars. El preu mitjà d’un bany d’uns 5 m² ronda els 2.000 euros, també en funció de la qualitat dels materials.

Informació útil

presupuesto refroma baño
El preu mitjà de la renovació d’un bany d’uns 5,40 m² és d’uns 3.500 euros, és a dir, uns 650 euros/m². El cost depèn de la mena de renovació, els materials utilitzats i la qualitat de l’acabat. Una reforma per a substituir la banyera per un plat de dutxa més el revestiment de la zona de dutxa costa uns 1.900 euros. Aquest import inclou el preu del desenrunament, l’enrajolat, el plat de dutxa i la mampara. Si cal afegir la modificació de les instal·lacions, com la lampisteria o l’electricitat, el preu puja a 2.600 euros o més, segons l’espai que es necessiti.

Quines despeses cal tenir en compte en renovar un bany? Partides pressupostàries

Canviar el revestiment del bany

L’elecció dels revestiments de parets i sòls sol ser una decisió complicada, ja que hi ha una gran varietat de materials que es poden instal·lar. És important utilitzar materials resistents al lliscament i a la humitat. El taulell és una de les opcions més populars per al revestiment de les parets, mentre que el microciment, l’epoxi o la fusta són la tendència per als sòls. Alicatar les parets i el sòl d’un bany de 5 m² té un preu mitjà de 2.000 ¤, és a dir, uns 25-30 €/m², encara que pot aconseguir els 90-100 €/m² per a alguns materials. La instal·lació d’un sostre de pladur hidròfug pot costar uns 50 €/m².

Renovació d’instal·lacions elèctriques i de lampisteria

La renovació de les instal·lacions de lampisteria i electricitat és fonamental per a la reforma integral dels banys; en general, és una obra que ha de realitzar-se cada 15-20 anys per a garantir el seu correcte funcionament. Les instal·lacions representaran el 20-30% del pressupost total de la reforma.

 • La renovació de la instal·lació elèctrica d’un bany de 4 m² té un preu mitjà de 900 euros. És aconsellable orientar el bany cap al nord per a afavorir la il·luminació natural; una altra bona opció és la instal·lació de llums LED: la instal·lació de tires LED en un bany per un electricista professional té un preu mitjà d’uns 200 euros.
 • Substituir la lampisteria d’un bany de 4 m² costa uns 600 euros. Això inclou la instal·lació completa de canonades i desguassos per a aparells sanitaris, així com l’obertura i tancament de desguassos. Contractar un lampista costa una mitjana de 18 euros per hora.

Canvi de les instal·lacions de lampisteria

Les decisions que prengui a l’hora de substituir els accessoris afectaran l’estètica del bany i també al pressupost final de la reforma. Els preus varien molt en funció del model i la marca, però a títol orientatiu cal comptar que el preu oscil·la entre els 2.000 i els 3.000 euros, incloent la col·locació i instal·lació dels sanitaris. Els preus de la reforma del bany serien els següents:

 • Retirada del bidet: 100 euros.
 • Substitució del vàter per un suspès: 500 euros.
 • Lavabo: 350 €.
 • Conversió de la banyera en dutxa: 1.000 euros.
 • Mampara de dutxa: 400 €.

La reforma del bany és una bona oportunitat per a millorar l’eficiència energètica de la casa triant vàters que estalviïn aigua i mesures d’estalvi.

Com reformar el bany sense obres

Substitució del sòl i les parets sense obres

Una alternativa a les renovacions d’edificis es diu drywall, que no utilitza materials humits que requereixen temps d’assecat, la qual cosa escurça el temps de renovació i redueix els costos.

 • Els contractistes duen a terme aquestes renovacions utilitzant sòls i plaques de cocció de fusta tractats contra la humitat (30 euros/m²).
 • Instal·li sòls de vinil d’imitació de fusta resistents a l’aigua i a la humitat. No requereix cap obra per a retirar el sòl antic i sol costar entre 10 i 25 euros/m².
 • Les rajoles de vinil autoadhesives (25 €/m²) són una altra opció interessant.
 • El cartó guix impermeable és una bona solució per al bany. Pot crear mobles i envans a mesura sense necessitat de fer obres.
 • En lloc de alicatar el bany, pots pintar els taulells amb un esmalt especial per a taulells, disponible per 20-40 euros/litre.

Canviar la il·luminació

En la majoria dels casos, les reformes dels banys consisteixen a millorar una il·luminació inadequada o massa freda i crear un espai refrescant, ben il·luminat i acollidor. Les llueixes LED són una opció econòmica que reduirà la seva factura elèctrica i millorarà l’eficiència energètica de la seva llar. Els miralls i els mobles amb il·luminació incorporada són una altra opció que combina estètica i funcionalitat.

Actualitzar el mobiliari i la decoració

Una altra alternativa per a remodelar el bany sense obres és canviar els elements decoratius de l’estada. Els materials i els colors han d’anar d’acord amb la grandària del bany i la decoració de la resta de la casa. És convenient consultar a un dissenyador d’interiors o a un decorador professional per a aprofitar totes les opcions disponibles i satisfer els requisits estètics del bany.

Preguntes freqüents sobre la renovació del bany

Quant costa la reforma d’un bany?

El preu d’una reforma de bany depèn principalment dels metres quadrats, la qualitat dels materials utilitzats i el tipus de treball que es realitzi.

Prenguem l’exemple d’un bany de 6 m². Depenent de la qualitat dels materials utilitzats, es pot dur a terme una reforma completa del bany per a les gammes més senzilles per tan sols 3.000 a 3.500 euros. Per a les reformes amb materials de major qualitat, el preu pot superar els 5.500 euros.

El cost de la retirada d’enderrocs després d’una reforma completa sol rondar els 600 euros, incloent el treball de dos obrers durant un dia.

Quant temps sol durar una reforma de bany?

El temps necessari per a la reforma d’un bany varia molt i depèn principalment de la grandària del projecte. Per tant, és aconsellable acordar una data de finalització amb el professional que fa el treball, que no excedeixi de dues o tres setmanes. Si no hi ha un altre excusat a la casa o un lavabo de cortesia, és millor absentar-se uns dies per a minimitzar les molèsties.

Es pot traslladar el vàter durant una reforma del bany?

Traslladar els lavabos és possible en alguns casos, però no sempre és fàcil. Ha de consultar al lampista abans de planificar la reforma, ja que depèn en gran manera de l’alineació de les canonades i baixants. Sempre és recomanable no deixar més d’un metre de separació per a evitar embussos i posteriors fallades en la instal·lació del bany.

Com reformar un bany petit per a guanyar espai?

Hi ha unes certes reformes que poden augmentar la sensació d’espai en el bany i augmentar la funcionalitat en guanyar espai addicional. Una de les formes més habituals de guanyar uns metres útils és substituir la banyera per una dutxa i eliminar el bidet.

D’altra banda, l’elecció dels colors, els mobles i els accessoris també té un gran impacte en l’espai visual del bany. Els tons blancs i desenfadats ajuden a ampliar visualment l’espai, i els sòls, taulells i elements decoratius de color clar reflecteixen la llum. També és aconsellable optar per accessoris de bany petits, com a lavabos i vàters muntats en la paret, i mobles sense tiradors per a augmentar l’espai d’emmagatzematge.
Preu de la remodelació d’un bany petit.

El preu de la remodelació del bany petit depèn dels materials i de la mena de remodelació. Una remodelació completa d’un bany de 3 metres quadrats pot costar uns 2.500 euros. Si es tracta de reformar un bany petit sense obres, per exemple pintant els taulells en lloc d´alicatar el bany, el preu pot ser tan baix com 1.500 euros.

Passos per a planificar una reforma del bany

Planificar la renovació

És important decidir per endavant quins elements del bany, la distribució de les instal·lacions de lampisteria i els mobles s’inclouran en la reforma. Pot simplificar les rutes de les línies de subministrament i eliminació perquè la reforma sigui més econòmica: Per exemple, si trasllada el vàter per a col·locar-lo el més a prop possible de l’eliminació original, estalviarà diners i evitarà possibles inconvenients en cas d’avaria.

A més, a l’hora de reformar, és necessari seguir un ordre predeterminat per a garantir la màxima eficàcia: després de demolir i buidar el bany, faci canvis estructurals a l’habitació, com eliminar envans, moure una porta o crear un nou buit per a la finestra. A continuació, hauràs de renovar les instal·lacions, la lampisteria i tot el relacionat amb els serveis públics. A continuació, haurà de canviar el sòl, els revestiments de les parets i el sostre i, finalment, instal·lar els accessoris, els mobles i els acabats del bany.

Estimació del pressupost per al bany

A manera de guia, el pressupost d’una remodelació completa del bany sol desglossar-se de la següent manera:

 • Remodelacions de lampisteria i electricitat: 20%.
 • Canvis de taulells i rajoles: 30%.
 • Aparells, mobles i accessoris de bany: 50%.

És important calcular cada partida del pressupost abans de començar la renovació i planificar tots els imprevistos.

Gestionar llicències i permisos

Les llicències per a realitzar reformes en la llar es divideixen en llicències per a obres menors i llicències per a obres majors:

 • En general, les reformes dels banys es consideren obres menors; en la majoria dels casos n’hi ha prou amb informar l’Ajuntament de les reformes que es realitzaran i notificar-lo a l’ajuntament veí.
 • Es consideren reformes importants aquelles que impliquen un canvi en els elements estructurals de la casa. Aquest seria el cas de les reformes en les quals es canvia el bany in situ o s’afecten les parets principals. A més d’un permís municipal, sol ser necessari un projecte de construcció signat per un arquitecte.

És aconsellable instal·lar una aixeta en cada lavabo perquè, en cas d’avaria o fugida, no sigui necessari tallar el subministrament general. A les cases de nova construcció és obligatori, en cas contrari es pot aprofitar la renovació de la xarxa d’aigua per a incloure l’aixeta.

Durant l’aplicació de la reforma

La renovació d’un bany de 4 metres quadrats porta una setmana de mitjana, però en alguns casos pot portar més temps. Depenent de la mena de material, es requereix un treball més o menys especialitzat.

Cal tenir en compte factors com la llum natural, la calefacció i la ventilació del bany. Si no tens un sistema de ventilació natural, assegura’t d’instal·lar un extractor d’aire en el bany per a reduir la humitat i eliminar les males olors.

Quins permisos són necessaris per a unes certes reformes de banys?

En general, els permisos varien en funció de la mena de reforma que es realitzi. Per exemple, si es tracta d’una renovació parcial, bastarà amb un permís de treball o d’obra menor. En canvi, si canviarà elements estructurals, com les instal·lacions generals, els envans o l’orientació del bany, haurà de sol·licitar una llicència d’obra major. En tots dos casos, els permisos han de sol·licitar-se a l’ajuntament.