Reformes Cuines

Quant costa remodelar una cuina? Guia de preus 2021

Està pensant a instal·lar una nova cuina i vol saber quant costa una reforma de cuina? És una de les estades més utilitzades d’una casa, per la qual cosa sempre ens assegurem que tingui un aspecte estupend. El preu és una de les majors incògnites quan es tracta de remodelar una cuina. A Avanti volem explicar-te les claus per a reformar la teva cuina i també t’ajudarem a calcular un preu aproximat.

En primer lloc, ens agradaria assenyalar que hi ha molts factors que poden influir en el preu d’una remodelació de la cuina, però dues d’ells tindran una influència especial: la qualitat dels materials que es vulguin utilitzar i el cost de l’obra a realitzar. Però abans d’entrar en els preus, ens agradaria donar-te alguns consells per a ajudar-te a reformar.

Tipus de reformaPreu
Reformar cuina sense obras2.500 €
Reformar cuina 10 m²8.100 €
Reformar cuina 7 m²5.900 €
Reformar cuina petita 4 m²3.850 €
Reformar cuina i bany10.700 €

Aquests preus són orientatius i poden variar en funció de diversos factors segons la mena de treball.

Els preus dels projectes de renovació de cuines més populars


Obrir la cuina al saló

La sensació general d’espai és major i allibera espai en les cuines petites: emmagatzematge, mobles de menjador, etc. Per a aquest tipus de canvi en la cuina, és important instal·lar una campana extractora potent i comptar amb l’assessorament d’un arquitecte per a garantir la viabilitat de l’obra.

Depenent de la mena de mur (divisori o de càrrega), és necessari obtenir un permís de l’ajuntament. El preu és d’uns 320 euros per una paret de 5 m².

Canvi de plaques de cocció

En tractar-se de la zona de treball, sempre és millor triar materials de bona qualitat i fàcils de netejar. Els més barats són els laminatges, a partir de 25 euros/metre lineal, que són duradors i no requereixen molt manteniment. Els sòls de fusta natural costen des de 60 euros/metre lineal, els de quars i granit des de 150 euros/metre lineal i els neolítics des de 320 euros/metre lineal.

En qualsevol cas, tant el gruix com la mena de cant i la qualitat del material poden fer variar aquests preus.

Instal·lació d’una illa de cuina

És un element que facilita el treball en la cuina, però és important que la cuina tingui espai suficient per a permetre un pas còmode al voltant de l’illa. Si necessites instal·lar una aigüera o una placa de cocció, és possible que hagis de canviar la lampisteria o el cablejat elèctric i instal·lar una campana, segons el cas. És més fàcil si només es tracta d’una illa que serveix de zona de treball o de menjador.

El cost depèn de l’ús i els materials, i pot oscil·lar entre 1.200 i 3.000 euros si té aparells elèctrics.

Renovació dels mobles de cuina

La varietat d’acabats és enorme, tant en materials com en colors i acabats. A l’hora de triar, és important assegurar-se que aprofiten bé l’espai i que compten amb elements interns com a separadors, organitzadors o compartiments giratoris que permeten maximitzar l’espai d’emmagatzematge que ofereixen.

Moblar una cuina de 10 m² amb mobles de laminat costa uns 2.500 euros, amb mobles de PVC el preu puja a 5.000 euros i amb mobles de fusta massissa a uns 8.000 euros.

Renovació de les instal·lacions elèctriques i d’aigua

Com a norma general, es recomana renovar les instal·lacions elèctriques i de lampisteria de la cuina almenys cada 15-20 anys. En el cas de les instal·lacions elèctriques, és necessari tenir en compte la normativa vigent, que prescriu una determinada distància entre els punts de llum i l’ús de materials homologats. En el cas de la lampisteria, la llei obliga a substituir les velles canonades de plom per altres de coure o PVC.

Substituir el sistema elèctric d’una cuina de grandària mitjana canviant el recorregut costa uns 1.000 euros. En el cas de la lampisteria, substituir les canonades sense canviar el seu recorregut costaria uns 500 euros.

Canvi d’electrodomèstics

És habitual substituir els electrodomèstics per a adaptar-los a les noves necessitats estètiques i funcionals de la cuina després de la reforma. Els preus varien molt segons el model i la marca, però com a orientació, un pressupost de 2.000-3.000 euros per a la cuina, incloent el muntatge i instal·lació d’aquesta. El preu mitjà d’una placa d’inducció és d’uns 300 euros, mentre que una simple campana extractora pot costar uns 150 euros.

D’altra banda, és recomanable aprofitar la reforma de la cuina per a invertir en electrodomèstics i equips de baix consum per a millorar l’eficiència energètica de la casa.

Nous revestiments de parets i sòls

La renovació de la cuina sol incloure la instal·lació de nous sòls, revestiments i superfícies. Es recomana utilitzar materials duradors i fàcils de netejar, especialment al voltant de la placa de cocció. Hi ha una gran varietat de materials que es poden utilitzar, des de les rajoles de porcellana (les més duradores) fins al gres, la rajola o el sòl de vinil. Els laminatges també poden utilitzar-se en el sòl.

Substituir tot el paviment (sòls i parets) d’una cuina de 10 m² per material porcelánic d’alta qualitat pot costar uns 3.000 euros. Un sòl laminat hidròfug i molt resistent al desgast costaria uns 300 euros.

Informació útil

presupuesto reforma cocina
El preu mitjà de la renovació d’una cuina estàndard de 7 m² amb materials de qualitat mitjana és d’uns 6.000 € – 9.000 €.
El pressupost de la cuina inclou la demolició i retirada d’enderrocs, l’enrajolat, el mobiliari, la instal·lació de fusteria, els electrodomèstics i la reforma de les instal·lacions generals.

Quant costa una cuina nova? Factors importants i exemples de pressupostos

Factors que influeixen en el preu

En el pressupost de la reforma d’una cuina entren en joc factors que la fan variar significativament:

 • Mà d’obra: en les obres intervenen paletes, electricistes i lampistes, els preus mitjans de les quals oscil·len entre 20 i 35 euros/hora. Dins del pressupost, la quantitat de treball pot suposar entre el 10 i el 15% del pressupost total.
 • Grandària de la cuina: Les habitacions més grans requereixen més materials i mà d’obra, per la qual cosa el pressupost augmenta en proporció a la grandària de la cuina.
 • Reforma total o parcial: Per a una cuina de 10 m², una reforma total pot costar uns 8.000 euros. En el cas d’una reforma parcial, en la qual només se substitueixen els revestiments del sòl, el cost pot reduir-se a uns 2.500 euros.
 • Qualitat dels materials: és un factor important en tots els aspectes de la reforma, ja siguin els revestiments o el mobiliari, i pot augmentar fins i tot més del 20%.
 • Marques i disseny: són dos aspectes que poden augmentar significativament el pressupost si s’opta per marques prestigioses de mobles i electrodomèstics o mobles amb un disseny exclusiu, de fet les diferències de preu poden ser de fins a un 50%.

Reforma integral de la cuina

El major avantatge de la reforma integral d’una cuina és que permet un disseny completament nou en substituir els electrodomèstics o els mobles per a guanyar espai i funcionalitat.

És aconsellable renovar tota la cuina, sobretot si està desgastada per l’ús o els anys, si és molt antiga o si la seva distribució no és pràctica. També pot utilitzar el programa quan faci altres renovacions a la casa o quan calgui canviar la lampisteria o el sistema elèctric.

El cost de l’obra pot variar, en línies generals el pressupost per a la reforma completa d’una cuina de 6 m², disposada en línia i amb materials de qualitat mitjana, podria ser el següent:

 • Els costos: L’obra està inclosa en cada comanda. Per regla general, pot representar al voltant del 20% del pressupost.
 • Retirada de mobles: uns 100 €.
 • Treballs de demolició i buidatge: incloent la retirada de revestiments i falsos sostres, 500 €.
 • Renovació de les instal·lacions sanitàries i elèctriques: 1.500 euros.
 • Instal·lació d’un fals sostre: incloent treballs de pintura. 350 €
 • Substitució de sòls i parets: taulells de porcellana de qualitat mitjana. 2.000 €.
 • Mobles de cuina nous: 3 metres lineals de tapa i fons en laminatge mat, 2.400 euros.
 • Electrodomèstics: placa, campana, forn, aigüera i aixeta, 1.100 €.
 • Placa de cocció: granit nacional, 400 €.
 • Fusteria: finestres de PVC, 350 €.
 • Neteja al final de l’obra: 60 €.
 • Total: 8.760 euros.

Renovació parcial de la cuina

Les reformes parcials són adequades quan no és necessari renovar o modificar les instal·lacions, o quan només es tracta de millorar l’estètica de la cuina o substituir algun element que s’ha deteriorat. El cost d’una reforma de la cuina depèn dels canvis que es realitzin.

En el cas d’una cuina de 10 m² en forma de L, les següents xifres són estimacions aproximades:

 • Substituir l’antiga placa de cocció per una de gamma mitjana de Silestone amb llosa, escorredora i desguàs per a aigüera i placa (6 metres lineals) costaria uns 1.800 euros.
 • La substitució dels aparells per uns altres de PVC costaria uns 5.000 euros.
 • Instal·lar una illa de cuina sense electrodomèstics en els mateixos materials que els mobles i la placa de cocció costaria uns 1.000 euros.
 • Derrocar una paret i adaptar el sòl i el sostre per a obrir la cuina al saló costaria uns 500 euros.
 • Afegir una barra de desdejuni, en la qual la paret és del mateix material que la placa de cocció i té 1,2 m d’altura, costaria uns 500 €.

Reformar la cuina sense fer obres

És possible renovar la cuina sense necessitat de fer obres. És més ràpid i més barat.

 • Pintar els taulells de la cuina: si no estan en mal estat, és una bona manera de renovar el seu aspecte. Utilitzi sempre pintures especials que s’adhereixin bé i siguin resistents a la humitat. Per a una cuina de 6 m², el treball costaria uns 700 euros, incloent la instal·lació i la retirada dels mobles.
 • Substituir el sòl de la cuina per un sòl de vinil: aquest tipus de rajola es pot col·locar sobre el sòl antic sense haver d’aixecar-lo. Substituir el sòl d’una cuina de 6 m² costaria uns 200 euros, segons la mena de rajoles triat.
 • Substitució de la il·luminació: substituir les velles bombetes halògenes per il·luminació LED costaria uns 120 euros.
 • Pintar els armaris de la cuina i substituir els tiradors: Si les portes dels armaris no estan danyades, es poden pintar fàcilment. Si a més col·loques manilles noves, el seu aspecte canviarà dràsticament. El treball pot costar uns 600 euros.

Errors que ha d’evitar en renovar la seva cuina

Començar la renovació sense un pressupost fix

Establir un pressupost li permetrà crear un disseny adequat i prioritzar si la inversió és major de l’esperat. El preu d’una reforma de la cuina és elevat i sempre poden sorgir imprevistos. Per tant, és aconsellable no sols tenir aquest pressupost, sinó també assegurar-se que és un preu fix i, sobretot, evitar els canvis d’última hora, que sempre són cars.

Ignora la disposició de la cuina

Abans de res, la cuina ha de ser funcional, per la qual cosa, si pot ser, ha de dissenyar-se en el que es denomina un triangle de treball: en un vèrtex estaria la zona de cocció, en un altre la de fregat i en el tercer la d’emmagatzematge.

Aquesta disposició és fàcil per a les cuines grans o quadrades, que permeten disposar els armaris en forma d’O o L, o fins i tot instal·lar una illa en la cuina. Per a les cuines en línia, és important deixar suficient espai entre cada zona.

Si l’espai és limitat o l’habitació és irregular, la millor solució és una cuina a mesura que permeti aprofitar al màxim cada espai disponible.

Elecció de materials inadequats per a les cuines

Les cuines estan molt exposades al vapor, la brutícia, el greix i els impactes de tota mena. Per això, és un error no pensar en la qualitat dels materials i la seva resistència a les agressions a les quals estaran exposats, especialment les plaques de cocció i els sòls.

També és important recordar que la higiene és essencial en la cuina, per la qual cosa els materials triats no sols han de ser fàcils de netejar, sinó també resistents als productes químics i desinfectants.

No aprofitar-se d’aquest temps per a fer altres canvis

La remodelació de la cuina és un bon moment per a realitzar un altre tipus de millores o reformes, com obrir-la al saló per a guanyar amplitud visual o lluminositat. També pot fer la reforma de la cuina i el bany al mateix temps, la qual cosa serà més pràctic i menys costós que fer-ho per separat.

Preguntes freqüents sobre la reforma de la cuina

Com reformar una cuina petita per a aprofitar-la al màxim?

A l’hora de reformar una cuina petita, cal tenir en compte alguns trucs que milloraran l’aspecte de la cuina i augmentaran la seva funcionalitat. És una bona idea dissenyar una distribució lineal que concentri tot l’espai de treball en una paret, deixant la resta de la cuina lliure.

Els armaris de paret sense tiradors, així com els armaris amb vitrines, fan l’efecte de més espai. D’altra banda, és recomanable optar per armaris a mesura que aprofiten millor l’espai, però el seu preu és més elevat, ja que per a una cuina de 6 m² poden costar uns 2.000 euros si són de bona qualitat.

Una altra solució per a estalviar espai és una porta corredissa. En cas de solapament, no cal fer obres i el cost no és elevat, uns 300 euros.

Quant al color de les parets i els revestiments, sempre és aconsellable remodelar una cuina petita amb tons blancs i clars que no recarreguin l’espai.

És una bona idea renovar la cuina i el bany al mateix temps?

Una reforma, ja sigui d’una cuina o d’un bany, sempre implica costos i esforç. Si aprofites la reforma per a substituir la cuina i el bany, pots compartir despeses com els serveis de neteja i desenrunament, així com el lloguer d’espais públics per a contenidors (per separat, serien més cars).

D’altra banda, la compra de materials per a la reforma del bany i la cuina pot fer-se al mateix temps, i els professionals solen fer un millor negoci quan la reforma es fa conjuntament. La reforma completa de les dues habitacions (cuina de 8 m² i bany de 4 m²) costaria uns 9.000 ¤, la qual cosa suposa un 10% menys que si les reformes es fan per separat.

Quant temps es triga a renovar completament una cuina?

Es necessita temps per a gaudir d’una nova cuina després d’una renovació completa. Si tot el treball està ben coordinat, pot trigar unes dues setmanes, i en alguns casos una mica més. Això depèn no sols de la velocitat del treball, sinó també de la grandària de la cuina.

Una renovació parcial o sense obres pot fer-se en dos o tres dies, o com a molt en una setmana.

Quins materials no han d’utilitzar-se en una reforma de la cuina?

Una cuina és un espai humit que està exposat a impactes, fum, greix i brutícia. Per tant, els materials que no puguin suportar aquests factors o que no puguin netejar-se fàcilment no han d’utilitzar-se tret que hagin estat tractats adequadament. Aquest és el cas de la fusta no tractada, els papers pintats no aptes per a zones humides o la ceràmica porosa.

Els passos de la reforma de la cuina

Planificar la renovació

El més important és saber quins seran els elements de la cuina i com es distribuiran:

 • Si la cuina és allargada o rectangular, sempre és millor tenir un sol front de treball per a estalviar espai. Si la cuina té més metres per a tenir una illa o una barra de desdejuni requerirà un estudi tècnic i un projecte de reforma.
 • També és important no oblidar on estan les connexions d’aigua i gas, perquè són punts a tenir en compte en la distribució del mobiliari i l’oficina. Si la nova distribució ho requereix, pots afegir els endolls necessaris si no tens almenys 8 per a aparells elèctrics i 2 per a ús ocasional.
 • Si es renovaran les instal·lacions, és important planificar acuradament la distribució dels aparells elèctrics. Com a norma, es recomana utilitzar el «triangle de treball». En una cantonada, la zona de cocció, en una altra, la zona de rentada, i en la tercera, la zona d’emmagatzematge. Entre ells, ha d’haver-hi sempre suficient espai en la placa de cocció i, per descomptat, el rentavaixella ha d’estar situat prop de l’aigüera.
 • Instal·lar un fals sostre pot ser una opció interessant, ja que redueix l’enrajolat i la neteja. En utilitzar un sostre de pladur, per exemple, pots passar les canonades i els cables elèctrics, de manera que el recorregut de les instal·lacions sigui menys llarg. En general, es redueix la quantitat de treball i també existeix l’avantatge de poder instal·lar més punts de llum en la cuina.

Pressupost de la cuina

Un pressupost preparat per endavant és essencial per a evitar despeses innecessàries, ajustar cada partida i prioritzar l’una o l’altra segons les necessitats. A manera de guia, el pressupost per a reformar una cuina completa sol dividir-se en els següents apartats:

 • Mobles i electrodomèstics 40%.
 • Sòls 7% Taulells
 • Enrajolat 13% Lampisteria i electricitat
 • Lampisteria i electricitat 10
 • Placa de cocció 15% Acabat, eliminació de residus
 • Obres, enderrocs i projectes 10% Obres, enderrocs i projectes 10% Fusteria
 • Fusteria 5% Fusteria

En general, s’ha de donar prioritat a la renovació de la lampisteria i el revestiment. El primer per raons de seguretat i eficiència energètica, i el segon perquè són els elements de la cuina que romandran igual durant més temps.

Gestió de llicències i/o permisos

Els permisos per a realitzar millores o reformes poden dividir-se en permisos d’obra menor i d’obra major:

 • La majoria de les renovacions de cuines es classifiquen com a obres menors. La majoria de les reformes de cuines es classifiquen com a obres menors, per la qual cosa en la majoria dels casos només cal informar l’autoritat local dels canvis.
 • Les reformes que requereixen llicència d’obra major són les que impliquen canvis en l’estructura o elements comuns de l’edifici, que han de ser aprovats per l’ajuntament. Aquesta llicència només seria necessària en el cas d’una modificació de la cuina de l’obra, un canvi en la distribució o una remodelació de les parets principals.
 • En el cas d’una reforma completa de la cuina, cal comptar amb els contenidors d’enderrocs. El preu del lloguer de l’espai públic és d’uns 5 euros al dia.

L’obra i la seva execució

Una cuina nova triga una mitjana de tres setmanes des de l’inici de les obres. En una setmana es poden fer renovacions puntuals o parcials. Aquests terminis són purament indicatius i poden variar en alguns casos, en funció d’imprevistos en la cuina o de la disponibilitat de materials en estoc.

En qualsevol cas, el temps pot reduir-se si les noves instal·lacions s’instal·len al mateix temps que les rajoles i els sòls. El 50% del temps de renovació es dedica a aquests aspectes.