Reformes Habitatges

Quant costa reformar una casa? Guia de preus en 2021

Dur a terme una reforma completa és un procés llarg i a vegades complicat per diversos aspectes: la varietat de preus, els pressupostos, l’elecció de l’empresa més adequada per a la reforma, etc. No hi ha dubte que són molts els factors que entren en joc, i saber quant costarà és l’aspecte que més sol preocupar les persones que volen iniciar una reforma.

Si ja tens clar el que vols fer, el primer serà pressupostar la teva mesura per a veure quant et costarà reformar completament la teva casa. Pots sol·licitar pressupostos de reformes integrals a Avanti. La forma més habitual és aconseguir diversos pressupostos. No obstant això, si té un pressupost determinat, li recomanem que no es fixi només en el preu final. El millor és analitzar fil per randa per a veure quant costa tot.

I, la qual cosa és molt important, totes les empreses que li donen un pressupost el fan per al mateix treball i en les mateixes condicions. D’aquesta manera s’aconsegueix una comparació justa dels pressupostos i el més pròxim a la realitat per a totes les parts.

Avui dia, les empreses que busquen clients per a reformes i treballs estan acostumades a negociar els preus i solen garantir una alta qualitat del treball realitzat. La raó principal és que aquestes dades són les referències per a aconseguir recomanacions a familiars i amics.

Preus de reformes d’habitatges

Tipus de reformaPreu
Reforma integral d’habitatge61.500 €
Reforma parcial habitatge27.500 €
Reformar pis de 70 m²45.500 €
Reformar casa independent de 100 m²65.000 €
Reformar casa antiga72.300 €

Aquests preus són orientatius i poden variar en funció de diversos factors segons la mena de treball.

Les reformes que no han de faltar a la seva casa

Reformes i rehabilitació

Les estructures antigues o els materials nobles poden recuperar-se i integrar-se en el nou sòl de la casa reformada. En aquests casos, pot ser convenient contractar un arquitecte que ajudi a integrar els aspectes originals perquè el resultat sigui funcional i respecti l’essència de la casa. En general, el projecte de reforma d’un arquitecte representa entre el 8 i el 15% del preu de l’obra.

Reformes amb espais oberts

Les cuines americanes o els espais tipus loft creen una sensació visual d’espai, molt adequada per a les cases petites. Els diferents espais es distingeixen per la seva funció i el seu to, no per la presència de parets. Unificar els espais és una de les tendències en alça per a qualsevol llar. El preu de l’eliminació d’un envà pot oscil·lar entre 75 i 250 euros.

Sòls de fusta en la reforma

Canviar el sòl d’una casa és una reforma habitual, ja que existeixen diverses opcions en el mercat a costos assequibles. En particular, els sòls de fusta dura o laminats són una bona opció per a substituir els clàssics sòls de terratzo o rajola. La instal·lació es realitza pràcticament sense esforç en termes de construcció, ja que només cal connectar les taules entre si. Un sòl de fusta sol costar entre 30 i 80 euros/m².

Pintar a la casa

Pintar i decorar les parets és un altre punt a tenir en compte. La pintura és la millor manera d’aconseguir l’efecte de la reforma. Tot en blanc, en colors contrastats, sobre rajoles o pintant el propi sòl. Són treballs que requereixen un bon acabat per part d’un pintor professional. El preu de pintar una casa sol ser d’uns 5 euros/m².

Reformes per a millorar l’accessibilitat

Es tracta de reformes, sobretot per a fer el bany més accessible a les persones amb mobilitat reduïda. Es recomana instal·lar una dutxa amb agafadors i seient. També cal instal·lar un vàter amb anses i un lavabo adaptat (més baix) per a persones en cadira de rodes, així com un sòl antilliscant i una porta corredissa.

Aquestes adaptacions costarien uns 3.500 euros per a un bany de 6m².

Reformes per a millorar l’eficiència energètica

Substituir les finestres i portes exteriors per altres més aïllants, el cost mitjà de les quals és d’uns 2.000 euros per a una casa de grandària mitjana amb finestres de PVC de doble vidre. Si també s’aïllen les parets, es necessiten altres 2.000 euros, però el sistema que es triï pot variar el preu.

Substituir la vella caldera de gas per una de condensació costa a partir de 1.200 euros i si és de biomassa el preu puja a més de 2.500 euros.

Informació útil

presupuesto reforma vivienda
El preu mitjà de la reforma integral d’un habitatge oscil·la entre els 400 i els 650 euros/m².
El preu depèn de la mena de treball, de l’estat de la casa i de la qualitat dels materials i els acabats. En qualsevol cas, és important comptar amb el contracte d’execució i els corresponents permisos d’obra.

Quant costa renovar una casa?

Renovació completa

Són molts els factors que intervenen en el cost d’una reforma integral de l’habitatge, ja que caldrà sol·licitar un permís i, en alguns casos, crear un projecte. També afecta a la redistribució o no de les habitacions. En el cas de la reforma integral d’un habitatge de 80 m², un pressupost aproximat inclouria aquests elements, entre altres:

 • Llicència: a partir de 700 euros, en funció del pressupost considerat en el projecte.
 • Eliminació d’envans i revestiments: 3.000 euros (uns 15 euros/m²).
 • Cuina, bany i sòl: 5 000 euros.
 • Treballs d’obra de paleta: 8.000 euros (aproximadament 17-20 euros/hora).
 • Fusteria interior i exterior: uns 5 000 euros.
 • Lampisteria, calefacció i electricitat: uns 10.000 euros.
 • Electricitat: uns 3.000 euros, encara que pot variar molt segons el nombre de punts de llum i la qualitat dels materials.
 • Calefacció: uns 3.500 euros, amb una caldera de potència i qualitat mitjana.
 • Pintura: 1.500 euros (els costos poden variar des d’uns 4 euros/m² per a colors senzills fins a 15 euros/m² per a colors decoratius.
 • Mobiliari: els mobles de cuina i bany, inclosos els electrodomèstics i els sanitaris, poden costar uns 6.000 euros.
 • A més, hi ha algunes despeses menors. Així, el cost total de la reforma completa de la casa serà de 40.000 euros. Per descomptat, el cost pot variar molt en funció dels materials triats.

Renovació parcial

La reforma parcial d’una casa pot ser molt variada i de la mena de treball i els materials utilitzats depèn en gran manera el cost. També és important recordar que la majoria d’aquesta mena de reformes no requereixen la realització d’un projecte ni la sol·licitud d’una llicència.

Alguns exemples podrien ser els següents:

 • Renovació del bany: amb la substitució del sòl, els nous sanitaris i la renovació del sistema de lampisteria, el cost d’un bany d’uns 4 m² és d’uns 3.500 euros.
 • Renovació de la cuina: sense els mobles, el cost d’una cuina d’uns 8 m² és d’uns 7 000 euros.
 • Substitució de finestres: el cost és de 1.500 euros, però depenent de la mena de finestra, pot ser el triple.
 • Canvi de sòl: depèn de la mena de sòl triat. El gres porcelánic costa entre 10 i 40 €/m², el parquet entre 30 i 80 €/m² i el laminatge des de 10 €/m². A més, el cost de la mà d’obra varia entre 10 i 25 euros/m².
 • Pintura: pintar una casa d’uns 100 m² costa de mitjana uns 800 euros. Si cal escatar les parets o si s’utilitzen pintures decoratives, els costos poden duplicar-se.

Preguntes freqüents en reformar una casa

És aconsellable demanar un préstec per a una reforma?

Tot depèn. Si no té suficients diners per a cobrir el cost d’una renovació total o parcial del seu habitatge, pot sol·licitar un préstec. No obstant això, si l’import és molt elevat, una altra opció és demanar una hipoteca o ampliar-la (si és possible). Cal tenir en compte que els tipus d’interès que apliquen els bancs solen ser més baixos per a les hipoteques que per als préstecs al consum. Tot això sense oblidar que el termini d’amortització és major.

A l’hora de sol·licitar una hipoteca, sol haver-hi requisits, com que les obres de reforma abastin almenys el 50% de l’immoble i que el projecte estigui aprovat pel col·legi corresponent.

En qualsevol cas, recordi que el preu de mercat de l’habitatge haurà augmentat després de la reforma, per la qual cosa els interessos pagats pel préstec o la hipoteca poden continuar amortitzant-se amb el temps.

És possible sol·licitar una subvenció estatal o regional per a la renovació de l’immoble?

Tant el Govern central com les comunitats autònomes ofereixen regularment ajudes i subvencions per a determinades reformes d’habitatges, especialment en matèria d’eficiència energètica i accessibilitat.

Els ajuntaments ofereixen «plans de renovació» per a substituir les velles finestres per altres més aïllants, les calderes per altres més eficients o per a fer treballs d’aïllament de les façanes. No hi ha una data fixa de convocatòria, per la qual cosa és recomanable comprovar-ho.

D’altra banda, els plans triennals del Govern per a la rehabilitació d’habitatges (actualment està en vigor el pla 2018-2021) inclouen una sèrie d’obres per a les quals es poden concedir subvencions: millores de l’envolupant tèrmica, sistemes de calefacció, aïllament, mobilitat, conservació, instal·lació d’ascensors i altres ajudes a la mobilitat, etc.

Els propietaris d’habitatges individuals, edificis i municipis, entre altres, poden beneficiar-se d’aquests plans. Per a això, ha de complir una sèrie de requisits, que poden estar relacionats amb l’antiguitat de l’immoble o el nivell d’ingressos, entre altres. L’import, en canvi, pot variar. A més, se sol requerir la llicència d’obres, el pressupost i el disseny, entre altres.

Com puc reduir el cost de la remodelació d’una casa?

És possible reduir el cost de l’obra, especialment en el cas d’una reforma completa de l’habitatge. El primer pas essencial és planificar amb detall el que es vol. La improvisació sol generar despeses que no s’havien previst.

A més, si aprofita l’oportunitat de realitzar diverses millores al mateix temps, pot ser que no estalviï diners en aquest moment, però sí que el farà en el futur. És el cas de la cuina o el bany, per exemple. En canviar la distribució, és convenient substituir la lampisteria. Això evitarà problemes com la putrefacció o les filtracions que poden obligar a aixecar els sòls o les parets en poc temps.

Una cosa similar ocorre amb les finestres. Aprofitar la reforma de la llar per a substituir-les per unes altres que aïllin millor permetrà estalviar diners en el futur.

També pots estalviar diners en materials i acabats. La gamma d’opcions és interminable, per la qual cosa és fàcil trobar materials com a sòls o rajoles molt similars, però a preus diferents. Una altra opció és aprofitar les ofertes de productes avançats, que solen tenir un preu molt raonable.

A més, és important preguntar i comparar diferents pressupostos. La diferència entre uns professionals i altres pot ser significativa.

Quant pot variar el cost d’una remodelació d’una regió a una altra?

Les diferències poden ser considerables si es té en compte que no és només la mà d’obra, sinó també el preu dels materials utilitzats i fins i tot el cost de les llicències o plans necessaris per a poder realitzar alguna obra important.

D’aquesta manera, la diferència de preu pot ser superior al 20% en alguns casos. I aquesta diferència no és només per regions o províncies, en les grans ciutats les obres solen ser més cares.

Quant temps es triga a reformar completament una casa?

El temps pot variar en funció de la grandària de la casa i de la mena de treball que calgui realitzar. De mitjana, la renovació completa d’una casa d’uns 100 m² pot portar de tres a quatre mesos. En algunes circumstàncies, o si ocorre una cosa inesperada, pot trigar fins a sis mesos.

Recomanacions per a l’èxit de la reforma de la llar

Conèixer la casa

Abans de començar les obres, cal pensar i decidir quins canvis convé fer a la casa. Si cal fer concessions per a suplir mancances, és important assegurar-se que els canvis responen a una necessitat concreta.

Millores internes

És important respectar la integritat de la propietat. Quan es reformen les cuines o els banys, també és important substituir les canonades d’aigua per a evitar trencaments a mitjà termini. El mateix ocorre amb el cablejat elèctric. Sempre que es canviï el sistema de lampisteria, és aconsellable adaptar-lo a les normes vigents.

No sempre és necessari

Fer tot nou no és sempre la millor opció. Si els elements originals de l’edifici són de gran qualitat, pot rehabilitar-los en lloc de substituir-los. Per descomptat, això depèn del grau de mal. Per exemple, el poliment de sòls, el repintat de fustes dures i l’escatat de sòls de fusta.

Passos a seguir abans de treballar en la reforma de la seva casa

Definir la necessitat

El primer pas de qualsevol reforma és definir les necessitats i requisits d’aquesta. És important anticipar-se als canvis previsibles en l’ús de la casa, com a canvis en el nombre d’ocupants, adaptacions per a nens o ancians, etc. El millor és fer una llista de tots els aspectes importants i tractar de visualitzar-los en un pla. Una vegada definides aquestes prioritats, és el moment de consultar a professionals que puguin ajudar a perfeccionar aquesta visió.

Canvis en el disseny

Si la reforma requereix un canvi en la distribució de la casa, el millor és recórrer a esbossos i plans. En fer-ho, sorgiran molts dubtes i s’aclariran els límits de la casa. És possible ampliar aquesta habitació? És possible afegir un lavabo en aquesta zona? És possible canviar la cuina? La distribució actual de la casa i la ubicació de les canonades són crucials. Els dissenyadors d’interiors i els arquitectes són experts en aquest camp.

Comparar pressupostos

Una vegada que hagi definit les seves necessitats i el treball a realitzar en la reforma, ha de demanar pressupostos. El mercat és lliure i cada professional pot oferir un pressupost diferent. És important comparar i no decidir-se només pel preu. Cal comparar la qualitat dels materials, el termini de lliurament i la garantia oferta per al treball. A vegades també és important seguir la intuïció i confiar en l’empleat que inspira més confiança. També pot demanar referències a clients anteriors.

Contractes per endavant

Abans de començar el treball, ha de signar-se un contracte de treball. Un contracte de treball amb un pressupost adjunt és la millor garantia en cas de desacords o imprevistos. També és una bona idea demanar al contractista una assegurança de responsabilitat civil per a cobrir qualsevol mal o accident.

Permisos necessaris per a les reformes de l’habitatge.

Les renovacions estan a l’ordre del dia, així que no cal tenir por a les normes i llicències. Les autoritats locals solen expedir els permisos de construcció (tant si es tracta d’un projecte de construcció major com a menor), per la qual cosa és convenient estar ben informat sobre els requisits. El cost de l’obtenció de la llicència corresponent varia segons la ciutat, però sol rondar el 3% del pressupost de construcció.

A continuació es mostren alguns exemples de les llicències necessàries per a les reformes més comunes:

 • Reformes per a unificar estades: el canvi d’envans per a ampliar el dormitori o connectar la cuina i el saló requereix un permís d’obra menor o una notificació prèvia. Si es tracta de murs o pilars principals que afecten elements portants, es requereix un permís d’obra major. També ha de sol·licitar una nova cèdula d’habitabilitat perquè el Departament d’Urbanisme pugui comprovar que les condicions continuen sent adequades per a l’ocupació de l’habitatge després de les obres.
 • Canvis per a pintar les parets o llevar el paper pintat: en aquests casos, no es requereix permís d’obres i no és necessari contactar amb un arquitecte perquè faci una valoració.
 • Alteracions de les finestres: si l’habitatge es troba en un edifici comunitari, és necessari comptar amb el permís d’obra i l’aprovació de la comunitat de veïns si l’alteració canvia l’aspecte de la façana.
 • Canvi de sòl: en tractar-se també d’una modificació de les superfícies de l’habitatge, només es requereix una notificació als organismes públics. També és aconsellable informar els propietaris de la comunitat del possible soroll que pot provocar la reforma.
 • Envair la via pública: si es generen enderrocs, s’ha de col·locar un contenidor o diverses bosses en la via per a la seva retirada. El preu d’aquestes taxes sol ser per dia i depèn també de la comunitat autònoma, del nombre d’habitants i, per descomptat, de la superfície ocupada. El preu sol ser d’uns 5 euros al dia.
 • Reformes que afecten un element de la comunitat: són reformes de façanes, terrasses, patis o ascensors, en definitiva, zones comunes. Una vegada més, es necessitaria una llicència a més del permís del consell de districte.
 • Si es tracta de la superfície original: per exemple, si vol tancar el balcó. Igual que en el cas anterior, sol ser necessària una llicència d’obres.
 • Si la reforma implica un canvi d’ús: a vegades una oficina o un local comercial pot convertir-se en un apartament. Aquest serà un altre cas en el qual es requerirà una llicència especial.