Tendals

Quant costa instal·lar un tendal? Preus actualitzats i ofertes 2021

Gaudir del sol sol ser una experiència molt agradable. No obstant això, quan la seva casa està exposada als raigs durant tot el dia, pot resultar molt incòmoda. Una solució senzilla i econòmica és instal·lar un tendal. Vols saber quant costa instal·lar un tendal? Deixa’ns parlar-te d´Avanti.

Ha de saber que el cost depèn en gran manera de la mena de tendal que triï. Per exemple, les persianes laterals solen ser més barates que les d’una sola peça. A més, tingui en compte que els tendals motoritzats sempre seran més cars que els manuals.

Preus de tendals

Tipus de tendalPreuCaracterístiques
Tendals fixos450 €3 x 2 i tela acrílica
Tendals plegables550 €3 x 2 i tela acrílica
Tendals verticals400 €3 x 2 i tela acrílica
Tendals triangulars350 €3 x 3 i tela acrílica
Tendals laterals300 €1 x 3 i tela acrílica
Tendal motoritzat600 €3 x 2 i tela acrílica

Aquests preus són orientatius i poden variar en funció de diversos factors segons la mena de treball.

Preus i tipus de tendals

Tendals de vela

Els tendals de vela triangulars permeten gaudir del sol amb zones d’ombra, al mateix temps que creen una sofisticada estètica mediterrània. Es troben sobretot en salons, piscines i patis. El seu principal avantatge és que s’adapten fàcilment a qualsevol espai i es poden combinar en diferents posicions segons la tonalitat que es desitgi. Instal·lar un tendal rectangular de 5 x 3 m costaria 400 euros.

Tendals per a pèrgoles

Els tendals de pèrgola tenen un sostre de lona, canya o similar que protegeix del sol. Es poden personalitzar per a adaptar-se a qualsevol disseny de pèrgola. En els tendals abatibles o plegables, l’obertura pot ajustar-se manual o automàticament. Instal·lar un tendal paravents en una pèrgola de fusta de 4 x 3,50 m pot costar uns 550 euros.

Tendals amb braços extensibles

Aquestes disposen d’un sistema de braços articulats amb els quals poden estendre’s més o menys. Quan estan retrets, els braços queden ocults al costat de la tela, la qual cosa els fa molt discrets. Poden ser manuals o motoritzades i també poden ser persianes de casset o semicasset per a protegir-les quan estan recollides. Els preus parteixen d’uns 400 €, però si el tendal és de cassette i motoritzat aquest preu pot duplicar-se.

Tendals fixos

Aquest tipus de tendal té braços rígids que no es mouen quan la lona està recollida o estesa. Són pràctics i molt duradors. Hi ha tendals rectes que s’obren mitjançant pals rígids ancorats a la paret, tendals de capota que tenen forma d’arc, o persianes venecianes que s’obren verticalment. Aquests tendals són molt econòmics, amb preus a partir d’uns 250 euros.

Informació útil

presupuesto instalación toldos
Preus dels tendals. El preu d’un tendal depèn principalment de la seva grandària. Com a referència, el preu mitjà és d’uns 70 €/m². Depenent del tipus, són possibles els següents preus: Els tendals de punt fix o rectes tenen un preu mitjà de 300 euros. Els tendals de braç articulat amb sistemes de braç extensible comencen a partir de 400 euros. Els tendals motoritzats tenen un preu d’entre 420 i 800 euros.

De què depèn el preu d’un tendal?

Mètode de construcció i obertura

Construcció

En primer lloc, podem distingir entre els tendals de braç fix o pèrgola, és a dir, els que tenen una estructura rígida i fixa. Són més resistents a les condicions climàtiques, com el vent i la pluja, però no tenen flexibilitat quant a la posició i la protecció del sol. Poden ser de diferents tipus:

 • El tendal recte, és el més comú per a balcons o patis, s’aixeca frontalment.
 • Caputxó, que tenen una forma corba i es troben més comunament en les finestres i portes.
 • Vertical, com un paravents, perpendicular al sòl).

També hi ha diversos tipus de tendals retràctils

 • Sense caixa, sense element de protecció quan es retreu.
 • Tendals de caixa, en aquest cas estan completament tancats en una caixa.
 • Amb un mig cofre, de manera que només el faldó del tendal queda fora del cofre.

És obvi que un tendal retràctil és més car que un fix, sobretot si té motor. Un tendal amb cofre i sistema automàtic pot costar el doble que un més senzill.

Quant als materials del marc, el més habitual és que sigui metàl·lic. Un tendal d’alumini és durador, a més, aquest material pot suportar les condicions climàtiques i no perd les seves propietats.

Obertura

 • Tendals d’obertura manual: S’accionen mitjançant una manovella que gira i estén o recull el tendal.
 • Tendals automàtics: Estan equipats amb un motor que fa el treball amb l’ajuda d’un botó o interruptor de control.

D’altra banda, cal tenir en compte que la manera d’estendre el tendal pot fer-se segons diferents sistemes:

 • Corrons: Poden estendre’s i prendre’s mitjançant braços articulats (es dobleguen i es prenen juntament amb el corró de tela) o mitjançant braços fixos (varetes ancorades a la paret, que s’alliberen en baixar la tela). Es tracta principalment de tendals d’alumini.
 • Tendals lliscants: s’utilitzen generalment per a les pèrgoles.

Tipus de teixit

Per a qualsevol mena de tendal per a balcons, patis o pèrgoles, la tela és essencial perquè és l’element que protegeix del sol. Hi ha diversos tipus:

 • Acrílics: són molt resistents a la intempèrie i a la llum solar. Són un bon aïllant de la calor.
 • Polièster: també són duradors, però els colors d’aquesta mena de teixit són menys duradors.
 • Cotó: Aquest era un tipus de teixit molt comú, però en condicions d’humitat pot desenvolupar floridura.
 • PVC: Aquests teixits són resistents a l’esquinçament i a l’aigua.
 • Teixits de tendal microperforats: milloren la transpirabilitat del teixit del tendal i regulen la llum solar, ajudant a regular la temperatura.

Els preus de les teles dels tendals poden variar molt i oscil·len entre 50 i 150 euros/m². El polièster és el més barat i els teixits microperforats són els més cars. Per la seva durabilitat i rendiment, els teixits acrílics, que tenen un preu mitjà, són els més populars.

Tipus d’instal·lació

El tipus de tendal i el seu pes tenen un impacte crític en el sistema d’ancoratge. Per raons de seguretat, els tendals han d’estar fermament fixats a la paret. Per a això s’utilitzen dos sistemes diferents:

 • Fixació mecànica: És la més habitual en els tendals per a balcons o finestres petites. La fixació es realitza amb tacs, perns d’ancoratge i caragols.
 • Fixació química: El seu principal avantatge és que es pot utilitzar per a tota mena de persianes i en qualsevol mena de paret, ja sigui buida o sòlida. Aquest tipus d’ancoratge es realitza amb productes que es col·loquen en els forats abans d’introduir les varetes roscades, i s’endureixen ràpidament. És lleugerament més car, però més segur.

Quin és el preu d’un tendal?

En general, pot utilitzar els següents preus com a guia:

 • Un tendal escorredor de 5 x 4 m amb un marc metàl·lic fixat a la paret costaria uns 950 euros.
 • Un tendal en una finestra de 1,20 m pot costar uns 280 euros.
 • El preu mitjà per a canviar la tela d’un tendal és d’uns 150 euros sense instal·lació.

El preu mitjà de la instal·lació d’un tendal existent és d’uns 80-150 euros, segons la mena de tendal.

Pot motoritzar una persiana manual, si ho desitja, sense haver de comprar una nova. El cost de la transformació d’un tendal manual en un automàtic varia en funció de factors com la grandària del tendal, la seva estructura i el tipus de motor més adequat; el preu mitjà és d’uns 750 euros.

Consells per a la instal·lació i el manteniment del tendal

Altura

L’altura recomanada per a instal·lar un tendal retràctil és d’entre 2,50 i 3 metres. És important deixar un espai d’uns 20 cm per sobre dels marcs de les portes o finestres on s’instal·larà el tendal, perquè pugui obrir-se correctament i les portes no el toquin. No ha d’haver-hi altres obstacles entre la botiga i el sòl, com a mobles o plantes.

Tipus d’ancoratge

El tendal ha de fixar-se directament als maons o al formigó del mur al qual s’ancorarà, ja que si es fixa en les juntes entre els maons, aquestes no podran suportar el seu pes.

És important calcular la posició de l’ancoratge per a evitar perforar les canonades o baixants. Els instal·ladors professionals de tendals podran avaluar la millor ubicació, inclinació i mètode d’ancoratge per a cada tendal i habitatge.

Manteniment

La vida útil del tendal, tant de la tela com de l’estructura i de qualsevol motor, depèn del manteniment adequat. En cas de pluja o vents forts, el tendal retràctil ha d’estar recollit per a evitar que es trenqui o danyi el teixit degut a la humitat. Si el tendal està equipat amb sensors, això no és necessari, ja que activaran el mecanisme de retracció en condicions meteorològiques adverses.

També és important greixar les peces mòbils de tant en tant i revisar el motor si el tendal és automàtic. No obstant això, si hi ha algun signe de mal funcionament o deterioració, és aconsellable cridar a un professional perquè el comprovi.

Neteja

En netejar els tendals, és aconsellable retirar la tela abans de netejar-los. Com els tendals estan constantment exposats a l’aire, la pols i els contaminants solen acumular-se i acaben formant taques en el teixit. Per a la brutícia en forma de pols, es recomana aspirar i airejar el teixit quan estigui sec; per a les taques, es recomana raspallar suaument amb sabons suaus i no agressius per a no danyar el revestiment aïllant de la botiga.

També és important netejar les parts mòbils, ja que tendeixen a acumular greix i brutícia i poden dificultar l’obertura de la carpa si aquesta és retràctil. A més, tota l’estructura, és a dir, la part metàl·lica, ha de netejar-se regularment.

En tots dos casos, és aconsellable contractar un professional perquè faci el treball, ja que compta amb els mitjans i l’equip necessaris, especialment quan es tracta de tendals que estan a gran altura.

Com triar tendals i cobertes per a una casa?

Teixit

A l’hora de triar el material del tendal que protegirà una casa de la calor i la llum del sol, hi ha aspectes importants a tenir en compte per a la conservació del tendal a més de l’estètica. Per això, és important tenir en compte els següents consells per a triar correctament el seu tendal:

Quan triïs un tendal, para esment a la mena de teixit, el seu color, densitat i els mètodes de fabricació utilitzats per a teixir-lo. Un bon teixit pot proporcionar un excel·lent aïllament tèrmic si és prou dens. És aconsellable triar un teixit impermeable per als tendals perquè el tendal no es danyi quan plogui. Els materials més comuns per als tendals són el polièster, l’acrílic i el teixit microperforat.

Sistema d’obertura

A l’hora de triar un sistema d’obertura de tendal, és important determinar l’ús que se li donarà:

 • La instal·lació d’un tendal amb sistema motoritzat permet obrir-lo i tancar-lo fàcilment sense haver de carregar amb cap pes.
 • Per als tendals petits o que s’utilitzen amb poca freqüència, un tendal d’accionament manual és més fàcil d’instal·lar.
 • Per als patis que estan molt exposats al sol, un tendal fix o una pèrgola poden ser la millor opció. Pots instal·lar tendals de tela, làmines o fins i tot materials naturals com les canyes que deixen passar la llum del sol.

Tons

Els experts recomanen colors de tendals com un verd fresc i profund com el color ideal per a tendals en un pati assolellat. És un color modern que combina amb gairebé qualsevol color de façana. Els colors clars com el blanc, el groc i l’ivori es taquen més fàcilment, però estèticament donen molta vida a les façanes fosques o sense adorns.

Personalització

Avui dia, hi ha una gran varietat de dissenys, colors i materials en el mercat. L’avantatge és que els tendals moderns són completament personalitzables, tant en termes de grandària com d’estètica. Això li permet adaptar el tendal a les característiques i l’estil de l’habitatge o propietat en qüestió. Els materials són cada vegada més duradors; per exemple, els tendals d’alumini són resistents i lleugers, mentre que les teles dels tendals es venen per separat per a ser substituïdes quan es trenquen o desgasten.

Com sol·licitar un pressupost de tendals a mesura

Triar un tendal

El primer pas és triar el model de tendal, el seu sistema d’obertura i el material de la tela. Els instal·ladors professionals de tendals poden assessorar-lo sobre els avantatges de cada material i model, i adaptar-los a les necessitats específiques de cada cas. La personalització del tendal li permet adaptar-lo a qualsevol mena d’habitatge, pati o habitació.

Comparar pressupostos de diferents empreses i professionals

És aconsellable comparar els preus dels instal·ladors de tendals i triar la millor relació qualitat-preu. Per a això, és important informar-se sobre la qualitat i el prestigi dels materials amb els quals treballa cada empresa, així com comprovar la professionalitat dels instal·ladors de tendals consultant les ressenyes dels seus treballs anteriors.

Garantir la qualitat de l’empresa

Una dels principals avantatges de les persianes a mesura enfront de les estàndard és la garantia de qualitat. És important comprovar si l’empresa d’instal·lació de persianes a mesura ofereix garanties sobre la qualitat de les seves persianes, així com sobre la seva resistència i durabilitat. Alguns contractistes de persianes ofereixen serveis de manteniment, servei i reparació, a més del servei especialitzat de fabricació i instal·lació de persianes a mesura.

Es necessiten permisos i llicències per a instal·lar tendals i tanques en un edifici?

La col·locació de tendals i tanques en patis, balcons i finestres sol ser font de conflictes en moltes comunitats de veïns, ja que la seva col·locació altera l’estètica de l’edifici i, en alguns casos, envaeix les propietats adjacents. Per tant, segons la llei de condominis, la instal·lació de tendals requereix el consentiment unànime de tots els veïns en la junta de veïns.

Per a evitar desacords, és important que la comunitat discuteixi sobre la conveniència d’instal·lar un tendal i, en cas afirmatiu, arribar a un consens sobre el model, el color i la grandària. D’aquesta manera, s’aconsegueix un efecte estètic uniforme, sense discrepàncies que arruïnin la façana.

Si es vol instal·lar un tendal en una casa, és aconsellable obtenir primer el permís unànime dels veïns en una reunió i veure si existeix un estatut que reculli el model concret que es pot instal·lar. En alguns casos, l’ajuntament estipula directament que es poden instal·lar tendals sense necessitat de permís.

En canvi, si el tendal s’instal·larà a la terrassa o en la façana, cal sol·licitar un permís a l’Ajuntament, ja que es tracta d’una modificació de l’exterior de l’immoble.

Tendals per a locals comercials i empreses

La instal·lació de tendals en la planta baixa dels edificis està permesa sempre que no causi molèsties a un altre propietari. No obstant això, és aconsellable notificar la instal·lació a l’ajuntament. Aquest tipus d’alteració externa ha de ser comunicada a l’Ajuntament en sol·licitar el permís d’obertura de l’espai comercial. En cada ciutat existeixen normes específiques quant a l’estètica, la paleta de colors a utilitzar, el nombre de tendals permesos, el tipus de material de l’estructura o la grandària màxima de cada tendal.